Contribuțiile salariale care te pot duce la închisoare: pe cine cade vina, angajat sau angajator
Dacă ești salariat, trebuie să știi că, din martie, contribuțiile salariale te pot duce direct la închisoare. Reținerea și neplata în maximum 60 de zile de la scadență a taxelor salariale va putea fi pedepsită penal.
Cu toate acestea, măsura vizează doar taxele salariale datorate de angajat (pe care le plătește efectiv angajatorul). Pe listă nu figurează și contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), ce este datorată exclusiv de angajator și se plătește în plus față de salariul brut, notează Avocatnet.ro.
Contribuțiile salariale, reguli noi din martie
Mai pe înțelesul tuturor, începând de luna viitoare, angajatorii vor putea face închisoare de la unu la cinci ani sau amendă penală, așa cum s-a stabilit prin OUG 130/2021. Aceasta se va putea aplica atunci când o firmă reține, dar nu plătește la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență, anumite impozite și contribuții.
Această listă de taxe cuprinde impozitul pe veniturile salariale (în cotă de 10%), contribuția la sănătate (CASS – în cotă de 10%) și contribuția la pensii (CAS – în cotă de 25%). Așadar, este vorba de cele trei taxe datorate de salariat, dar care sunt calculate, reținute, declarate și plătite statului de către angajator.
Singura taxă pe care o datorează angajatorul pentru salariat – CAM (în cotă de 2,25%) nu se află pe această listă. Acest lucru înseamnă că pedeapsa vizează numai reținerea și neplata impozitului pe venit, a CAS și a CASS, nu și neplata CAM.
Neplata Contribuției Asiguratorii de Muncă cuprinde patru contribuții care în trecut erau datorate separate. Acestea sunt contribuția pentru șomaj, contribuția pentru concedii medicale, contribuția pentru riscuri profesionale și contribuția pentru creanțe salariale.